Waarom stoppen met roken
Iedere roker herkent vast wel het gevoel dat je eigenlijk zou willen stoppen. De motivatie kan heel uiteenlopend zijn:
- Balen van je eigen rookgedrag / afhankelijkheid;
- Angst voor je gezondheid/conditie;
- Niet kunnen roken door alle beperkingen die je voelt;
- Commentaar van je omgeving (geur, tijd die je weg bent);
- Je voelt je steeds meer een paria…
Aangetoond is dat een (eerste) poging om te stoppen zonder ondersteuning in meer dan 95% van de gevallen op een mislukking uit loopt. Met De Opluchting-training verbetert die score tot wel 10 maal.
10 vragen over stoppen met roken
De Opluchting is een unieke methode die je op een verbluffend simpele manier leert uit de gevangenis van de verslaving te stappen. Je leert in feite precies het omgekeerde te doen van wat je normaal doet als je stopt met roken. In plaats van vechten tegen de gedachte aan roken en tegen de aandrang, leer je dit mechanisme te doorzien en los te laten.
De Opluchting is een positieve methode: we laten geen enge plaatjes zien en vertellen geen vervelende praatjes. Onze visie is dat dat alleen maar een negatieve druk veroorzaakt, die je juist verder de verslaving in drijft.
Met De Opluchting start je met een rookvrij leven, en dat klinkt veel aanlokkelijker dan dat je stopt met roken. Immers, niet het stoppen is het probleem, maar juist het roken.
De belangrijkste vraag is: kan je het laten? Vele rokers willen er niet over nadenken dat ze roken en zolang je er niet over nadenkt blijft de verslaving bestaan en dijt rustig uit.
Jezelf vragen stellen maakt dat je wakker kan gaan worden. De vraag is: kan je het laten? Misschien zeg je: ik kan het prima laten en in het weekend of op een feestje mag ik wel een paar sigaretjes van mezelf. Natuurlijk mag jezelf weten hoe je je leven inricht. Maar wil je onderzoeken of je verslaafd bent ga dan eensbij jezelf kijken of je die sigaretten echt kan laten.
Deze methode is voor jou bedoeld als je als roker momenten hebt dat je genoeg hebt van je rookgedrag en daar nu definitief een punt achter wilt zetten. Of dat nu komt door de kosten van het roken, het inboeten van gezondheid en conditie of dat je baalt van die afhankelijkheid om altijd maar sigaretten bij de hand te hebben. Of omdat de kinderen zich afvragen waarom je rookt en collega’s bijhouden hoe vaak en hoelang je in het rookhok staat. Je voelt je misschien steeds meer een paria. Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen reden om definitief het roken te laten, echter loopt een poging om te stoppen met roken zonder ondersteuning vaak uit op falen.
Mijn advies is; Als je wilt stoppen met verslaafd zijn stop dan met alle middelen die jouw verslavingsdynamiek in stand houdt. Dus als je naast het roken ook blowt, stop dan met beiden. Soms zie ik mensen stoppen met roken maar doorgaan met blowen. Na een tijdje zie je dat ze meer blowen dan voorheen en vervolgens belanden ze uiteindelijk weer bij de sigaret.
Ik weet dat mensen met meerdere verslavingen soms eerst stoppen met het gebruik van alcohol, cocaïne of met hun gokverslaving. Ik heb niet de wijsheid in pacht. Realiseer je alleen dat je pas uit je verslaving bent als je al je middelen hebt losgelaten. Wil je meer weten over de achtergrond van je verslaving en wil je er zelf iets aan doen, lees dan eens het boek “De Verslaving voorbij” van Jan Geurtz.
De meesten van ons zijn geboren in een tijd dat roken een onderdeel was van ons dagelijks bestaan. Als je niet rookte dan was je een niet-roker. Nog steeds is roken dan een onderdeel van je leven. De periode van de pubertijd is de tijd van kind naar jongvolwassene. een onzekere tijd. De behoefte aan zelfstandigheid en de behoefte om een houding aan te nemen spelen een rol. Het was bekend in die tijd dat roken ongezond was maar we zagen onze ouders roken of je was gewend om sigaren te kopen voor de verjaardag van je vader. Roken is dus een onbewust onderdeel van onze tijd. Nu willen we dat veranderen als samenleving maar voorlopig begint de jeugd nog volop. Doordat we er veel aandacht aan geven dat het vooral slecht is en dat je het niet moet doen blijft er dus nog een grote groep jeugd de reactie geven; dat bepaal ik zelf wel en zo proberen ze het uit. Helaas wordt hen niet geleerd hoe verslavingen werken en specifiek de rookverslaving en zo zie je dat er nog een vrije grote groep in deze verslaving stapt.
Een besluit nemen is het tegenovergestelde van een poging. Zolang je denkt; ‘ik mag niet meer’ ben je bezig met een poging. Waarom doe je een poging? Uit angst, omdat je bang bent dat het je niet lukt. Hoe werkt dat dan? Op het moment dat je bang bent om te falen creëer je een achterdeurtje. Eigenlijk dek je je van tevoren in. Dat achterdeurtje is bv. als je te dik wordt, als ik mijn werk niet kan doen, als ik me niet goed voel. Als dat het geval is dan maak je jezelf wijs dat het verstandiger is om te roken. Als je zo’n achterdeurtje hebt dan zul je onbewust die situatie creëren. De angst is de reden waarom het weer gaat gebeuren.
Bij een besluit sluit je een stuk af. Je rokersbestaan. En je start met een heerlijke, rookvrije toekomst!
Het belangrijkste wat ik hierover kan zeggen is dat het juiste moment niet bestaat.Of eigenlijk, dat met jezelf de vraag stellen naar het juiste moment je eigenlijk jezelf in de maling neemt. Mensen die wachten dat ze een helder moment hebben of een gevoel van ‘tjakka’ willen hebben creëeren voor zichzelf een verwachting. En hoe werkt het vaak met verwachtingen? Je verwacht dat er iets gebeurd of je vindt dat het ergens aan moet voldoen en dan komt de realiteit net niet overeen met hoe het is (herken de verslaafde praat!) en dan ben je teleurgesteld en vind je dat je alle redenen hebt om het niet te doen.
Afscheid nemen is iets dat je alleen kan doen in het moment. Het heeft geen verwachting hoe de toekomst zal zijn aangezien je niet weet wat er over 5 minuten gaat gebeuren.
Je zet een punt achter het verleden en vervolgens ga je ontdekken wat de toekomst je brengt. Misschien gaat het makkelijk, misschien wordt het moeilijk, je weet het niet van te voren. Wat in het verleden gebeurd is hoeft zich in de toekomst niet te herhalen.
Als het je niet gelukt is om te stoppen met een van de bovenstaande hulpmiddelen, heb je wat anders nodig, en dat klopt ook. De verslaving zit namelijk voor 99% tussen de oren en hulpmiddelen zijn grotendeels gericht op het ontwenningsproces van het lichaam. Maar vaak val je terug als het leven even iets moeilijker is dan je zelf verwacht had. Op dat moment ervaar je onrust / ontevredenheid en wat jij jezelf hebt aangeleerd is dat de sigaret je troost en rust geeft. Uiteindelijk zorgt de sigaret dat je jouw probleem in stand houdt en zo ook de verslaving.
Met De Opluchting stap je uit je verslaving. Je wordt als het ware gedeprogrammeerd. Eenmaal uit je verslaving voel je je vrij en krachtig. Roken is geen optie meer, je ziet in dat je niets buiten jezelf nodig hebt om je goed te voelen. Je bent al goed van jezelf!
Dat je dikker wordt na het stoppen met roken komt niet door het stoppen zelf maar op de manier hoe je gestopt bent. Bij de ouderwetse manier van stoppen blijf je eigenlijk nog verslaafd, waarbij je jezelf voortdurend moet verbieden om te roken. Dit levert frustratie op en een sterke drang naar lekkere dingen en tussendoortjes. Je verslaving is verplaatst naar eten en snacken. Stop je via de Opluchtingmethode, dan stop je eerst met verslaafd zijn en dan pas met roken. In de 1-daagse- en video training wordt er apart op in gegaan. Het is een angst die velen hebben.
De kern van de verslaving is dat je in een systeem terecht bent gekomen waarin je jezelf afkeurt. Je voelt je chagrijnig en je begint te balen dat je je zo voelt. Je wordt boos en even later baal je dat je boos bent geworden. Iets raakt jou en dan baal je dat het je raakt en vind je jezelf zwak en klein.
De meesten van ons leren niet hoe ze om kunnen gaan met hun emoties en gevoelens. Wat we wel leren is hoe we ons kunnen afleiden. De media staat bol van de boodschap; als je dit koopt dan pas ben je echt gelukkig. Of als je dit gebruikt dan voel je je super. Met andere woorden je hebt iets nodig wat buiten je ligt om je goed te voelen en zo begint de afhankelijkheid aan middelen en ervaringen die we denken nodig te hebben. De roker heeft aangeleerd wanneer hij onrust danwel ontevredenheid ervaart dat de sigaret hem troost en rust geeft. Uiteindelijk zorgt de sigaret ervoor dat je jouw probleem in stand houdt en zo ook de verslaving.