U bevindt zich hier:

10 vragen over stoppen met roken


1. Wat maakt de Opluchting methode zo bijzonder?

Wat gebeurt er tijdens de Opluchting-training? Tijdens de E-learning module of 1-daagse training leer je hoe je de aspecten van het roken kunt afleren en maken we jouw rookverslaving inzichtelijk. Als je wilt stoppen met roken zal je eerst moeten stoppen met je verslaving. Stoppen met roken en nog steeds verslaafd zijn heeft geen zin. Je gaat dan alleen maar vechten tegen je rookdwang. Als je eerst de verslaving los leert te laten dan pas stopt voorkom je dat je gaat vechten tegen het roken. Daardoor zou je nog meer onrust gaan voelen na het gestopt zijn. Het bijzondere aan de methode is dat we je laten ervaren en voelen hoe de verslaving in elkaar zit zodat je van binnen uit je besluit kan maken om niet meer te roken.

2. Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan roken?

De belangrijkste vraag is: kan je het laten? Vele rokers willen niet nadenken dat ze roken en zolang je er niet over nadenkt blijft de verslaving bestaan en dijt rustig uit. Jezelf vragen stellen maakt dat je wakker kan gaan worden dus de vraag is kan je het laten? Nu zeggen sommige mensen: ik kan het prima laten en in het weekend mag ik wel een aantal sigaretjes van mezelf. Natuurlijk mag jezelf weten hoe je je leven inricht. Maar wil je eens onderzoeken of je verslaafd bent ga dan eens kijken of je die sigaretjes echt kan laten.

3. Voor wie is de Opluchting-methode geschikt?

Deze methode is bedoeld voor iedere roker die momenten heeft dat hij/zij baalt van zijn/haar rookgedrag en daar nu definitief een punt achter wil zetten. Of dat nu komt door de kosten van het roken, het inboeten van gezondheid en conditie of dat men baalt van die afhankelijkheid om altijd maar sigaretten bij de hand te hebben. Of omdat de kinderen zich afvragen waarom je rookt en collega’s bijhouden hoe vaak en hoelang je in het rookhok staat. Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen reden om definitief het roken te laten, echter loopt een poging om te stoppen met roken zonder ondersteuning vaak uit op falen.


4. Naast mijn rookverslaving ben ik ook aan andere dingen verslaafd, moet ik het 1 voor 1 afbouwen?

Mijn advies is; Als je wilt stoppen met verslaafd zijn stop dan met alle middelen die jouw verslavingsdynamiek in stand houdt. Dus als je naast het roken ook blowt, stop dan met beiden. Soms zie ik mensen stoppen met roken maar doorgaan met blowen. Na een tijdje zie je dat ze meer blowen dan voorheen en vervolgens belanden ze uiteindelijk weer bij de sigaret.
Ik weet dat mensen met meerdere verslavingen soms eerst stoppen met het gebruik van alcohol, cocaïne of met hun gokverslaving. Ik heb niet de wijsheid in pacht. Realiseer je alleen dat je pas uit je verslaving bent als je al je middelen hebt losgelaten.

5. Jeugd en roken. Waarom beginnen de meeste rokers in hun pubertijd met roken?

Vele van ons zijn geboren in een tijd dat roken een onderdeel was van ons dagelijks bestaan. Als je niet rookte dan was je een niet-roker. Nog steeds is roken dan een onderdeel van je leven. De periode van de pubertijd is de tijd van kind naar jongvolwassene. Voor velen van ons een onzekere tijd. De behoefte aan zelfstandigheid en de behoefte om een houding aan te nemen spelen een rol. Het was bekend in die tijd dat roken ongezond was maar we zagen onze ouders roken of je was gewend om sigaren te kopen voor de verjaardag van je vader. Roken is dus een onbewust onderdeel van onze tijd. Nu willen we dat veranderen als samenleving maar voorlopig begint de jeugd nog volop. Doordat we er veel aandacht aan geven dat het vooral slecht is en dat je het niet moet doen blijft er dus nog een grote groep jeugd de reactie geven; dat bepaal ik zelf wel en zo proberen ze het uit. Helaas wordt hen niet geleerd hoe verslavingen werken en specifiek de rookverslaving en zo zie je dat er nog een vrije grote groep in deze verslaving stapt.

6. Ik stop! Het verschil tussen een poging en een besluit.

Een besluit nemen is het tegenovergestelde van een poging. Zolang je denkt; ‘ik mag niet meer’ ben je bezig met een poging. Een poging van het stoppen is een methode om de voordelen van het roken te vergroten en de nadelen te verkleinen. Waarom doe je een poging? Uit angst, omdat je bang bent dat het je niet lukt. Hoe werkt dat dan? Op het moment dat je bang bent om te falen creëer je een achterdeurtje. Eigenlijk dek je je van tevoren in. Dat achterdeurtje is bv. als je te dik wordt, als ik mijn werk niet kan doen, als ik me niet goed voel. Als dat het geval is dan maak je jezelf wijs dat het verstandiger is om te roken. Als je zo’n achterdeurtje hebt dan zul je onbewust die situatie creëren. De angst is de reden waarom het weer gaat gebeuren.

7. Hoe kies ik het juiste moment om afscheid te nemen van mijn sigaret?

Het belangrijkste wat ik hierover kan zeggen is dat het juiste moment niet bestaat. Mensen die wachten dat ze een helder moment hebben of een gevoel van 'tjakka' willen hebben creëeren voor zichzelf een verwachting. En hoe werkt het vaak met verwachtingen? Je verwacht dat er iets gebeurd of je vindt dat het ergens aan moet voldoen en dan komt de realiteit net niet overeen met hoe het is (herken de verslaafde praat!) en dan ben je teleurgesteld en vind je dat je alle redenen hebt om het niet te doen.

Afscheid nemen is iets dat je alleen kan doen in het moment. Het heeft geen verwachting hoe de toekomst zal zijn aangezien je niet weet wat er over 5 minuten gaat gebeuren.
Je zet een punt achter het verleden en vervolgens ga je ontdekken wat de toekomst je brengt. Misschien gaat het makkelijk, misschien wordt het moeilijk, je weet het niet van te voren. Wat in het verleden gebeurd is hoeft zich in de toekomst niet te herhalen.

8. Ik heb al verschillende methodes zoals acupunctuur, nicotinepleisters/kauwgom of laseren gedaan maar ik ben niet gestopt. Waarom werkt De Opluchting-methode wel?

Als het je niet gelukt is om te stoppen met een van de bovenstaande hulpmiddelen, heb je wat anders nodig, en dat klopt ook. De verslaving zit namelijk voor 99% tussen de oren en de bovenstaande hulpmiddelen zijn grotendeels gericht op het ontwenningsproces van het lichaam. Maar vaak val je terug als het leven even iets moeilijker is dan je zelf verwacht had. Op dat moment ervaar je onrust / ontevredenheid en wat jij jezelf hebt aangeleerd is dat de sigaret je troost en rust geeft. Uiteindelijk zorgt de sigaret dat je jouw probleem in stand houdt en zo ook de verslaving.

Met De Opluchting stap je uit je verslaving. Je wordt als het ware gedeprogrammeerd. Eenmaal uit je verslaving voel je je vrij en krachtig. Roken is geen optie meer, je ziet in dat je niets buiten jezelf nodig hebt om je goed te voelen. Je bent al goed van jezelf!


9. Ik ben bang om dikker te worden.

Dat je dikker wordt na het stoppen met roken komt niet door het stoppen zelf maar op de manier hoe je gestopt bent. Bij de ouderwetse manier van stoppen blijf je eigenlijk nog verslaafd, waarbij je jezelf voortdurend moet verbieden om te roken. Dit levert frustratie op en een sterke drang naar lekkere dingen en tussendoortjes. Je verslaving is verplaatst naar eten en snacken. Stop je via de Opluchtingmethode, dan stop je eerst met verslaafd zijn en dan pas met roken. In de 1-daagse-  en video training wordt er apart op in gegaan. Het is een angst die velen hebben.

10. Wat is de kern van de verslaving?

De kern van de verslaving is dat we in een systeem terecht zijn gekomen waarin we onszelf afkeuren. We voelen ons chagrijnig en we beginnen te balen dat we ons zo voelen. We worden boos en even later balen we dat we boos zijn geworden. Iets raakt ons en dan balen we dat het ons raakt en vinden we ons zelf zwak en klein. De meeste van ons leren niet hoe ze om kunnen gaan met hun emoties en gevoelens. Wat we wel leren is hoe we ons kunnen afleiden. De media staat bol van de boodschap; als je dit koopt dan pas ben je echt gelukkig. Of als je dit gebruikt dan voel je je super. Met andere woorden je hebt iets nodig wat buiten je ligt om je goed te voelen en zo begint de afhankelijkheid aan middelen en ervaringen die we denken nodig te hebben. De roker heeft aangeleerd wanneer hij onrust danwel ontevredenheid ervaart dat de sigaret hem troost en rust geeft. Uiteindelijk zorgt de sigaret ervoor dat je jouw probleem in stand houdt en zo ook de verslaving.