U bevindt zich hier:

Hoe stoppen met roken?


De methode leert je hoe je de aspecten van het roken kunt loslaten. In feite leer je precies het omgekeerde te doen van wat je normaal doet als je stopt met roken: je stelt dan immers een rookverbod in en gaat vechten tegen de gedachte aan roken en tegen de aandrang. Deze reactie op het stoppen is een automatisme en een kenmerk van het verslaafd zijn. Door het verzet tegen de gedachte aan roken, door het verzet tegen de aandrang wordt deze steeds sterker en het duurt niet lang of je loopt tegen de muren op. Het frustrerende van dit gevecht is dat je weet dat het niet minder wordt als je langer vecht maar juist erger.

Je doet het zelf!

De Opluchtingmethode leert je deze automatische reactie los te laten. Voor een deel werkt deze methode via het verstand: door precies te begrijpen wat een rookverslaving is en hoe het mogelijk is om er in één dag van los te komen, wordt voorkomen dat de training iets geheimzinnigs of zweverigs krijgt, waarbij iemand anders jou zogenaamd bevrijdt van het roken. Stoppen met roken moet je natuurlijk gewoon zelf doen, alleen niet op die automatische manier die alleen maar ellende oplevert.

In de open- dan wel videotraining wordt gebruik gemaakt van diverse werkvormen en oefeningen waardoor je tijdens de training zelf het besluit neemt. Vanaf dat moment ben je van het roken af: je hebt niet meer het gevoel dat je iets lekkers niet meer mag. Je hebt de ervaring dat iets beknellends van je af is gevallen en dat je het roken absoluut niet meer hoeft. Je mag dus best nog wel roken!!! Maar je hoeft het niet meer!!! Elke aandrang en aantrekkingskracht is er uit verdwenen. Dat gevoel van weer vrij te zijn, van het weer een te zijn met jezelf, van onafhankelijkheid, dat is pas een opluchting. Dat je ook nog eens 15% meer lucht krijgt (binnen enkele weken!), meer energie, lekker ruikt, niet meer hoeft te tobben over je gezondheid in de toekomst, en ook niet of nauwelijks zwaarder wordt is mooi meegenomen.