U bevindt zich hier:

Les 7: De eerste stap is gezet.


Wakker worden in je verslaving is voor vele een weg van vallen en opstaan. Het is mogelijk om makkelijk uit de verslaving te stappen en hiervoor heb je nodig dat je weet hoe de dynamiek bij je werkt. Soms stappen mensen uit een rookverslaving en dat ging hen redelijk makkelijk af maar onderwijl hebben ze al weer een andere verslaving gecreëerd.  Met andere woorden creëren zij nog steeds (vaak onbewust) een druk die ze moeten ontladen met een middel.

Als jij niet weet hoe een computer werkt dan heeft het weinig zin om de computer uit elkaar te halen en weer opnieuw in elkaar te zetten. Als jij niet weet hoe de verslaving werkt maak jij het jezelf erg moeilijk door keer op keer pogingen te doen. Mijn oudste broer zei ooit; “ik ga bij jou de training niet doen ik moet het toch zelf doen”. Hij heeft 30 pogingen nodig gehad om uit zijn rookverslaving te komen. Nu wil ik niet zeggen dat je een training moet doen, overigens moet je het tijdens de training ook zelf doen maar zorg dat je de informatie hebt die je nodig hebt.

Elke poging die je ooit zal doen om uit je verslaving te komen brengt jou dichter bij het moment dat je daadwerkelijk uit je verslaving bent. Mits je leert van je pogingen. Al deze pogingen geven jou informatie. Informatie over je valkuilen, over je koppelingen met roken etc. Mijn broer had 30 pogingen nodig en dat is ook helemaal oké.

Voor vele van ons is het een onderdeel van onze persoonlijke ontwikkeling. En de sigaret is symbool geworden voor hoe we omgaan met onszelf. De laatste opdracht die ik je wil meegeven gaat over de relatie tussen jou en jezelf. De meeste mensen die dit lezen zullen geboren zijn in Nederland dan wel hier opgegroeid en in Nederland krijgen vele de mentaliteit mee; doe maar normaal dan doe je gek genoeg. Je zelf bijzonder vinden was niet gepast, en afwijken van hoe anderen het doen, was je hoofd boven het maaiveld uitsteken en dan werd niet gewaardeerd.
We zijn nu volwassenen geworden maar hoeveel van ons kunnen echt oprecht zich zelf waarderen voor hetgeen zij bijdrage aan de wereld. Of je een roker of een niet roker bent begint met het waarderen van jezelf.

Opdracht 7:

Om je zelfwaardering te ontwikkelen kan je het volgende gaan doen. Koop of maak een mooi boekje. Dit wordt dan je complimenten boekje. Hierin komen alleen maar complimenten over jezelf te staan.
Als je jezelf echt wilt uitdagen dan schrijf je dagelijks 10 complimenten op. En in één zelfde week mag je de complimenten niet herhalen. Dus als je hebt opgeschreven; ‘ik heb gekookt en daarmee voor mezelf gezorgd’ mag je dat de volgende dag niet herhalen. En als je een dag vergeten bent dan begin je gewoon weer op de dag dat je wakker werd.
En juist op het moment dat je een rot dag hebt, pak dan je boekje, en stel je zelf de vraag; waar kan ik mezelf over complimenteren? En wacht af, er zullen antwoorden komen en dat kan de dag worden dat je daadwerkelijk begint te bouwen aan het Imperium IK, ik ben wie ik ben en dat is goed genoeg.

Succes en tot volgende week.