U bevindt zich hier:

Les 6: Elke verandering begint met accepteren wat er is


De afgelopen 5 weken heb je een vergrootglas gelegd op je verslaafde gedrag. Zo nu en dan heb ik je willen uitnodigen dit niet te veroordelen in jezelf. En hier wil ik nu wat dieper op in gaan.

Zolang jij niet erkent verslaafd te zijn kom jij niet uit jou afhankelijkheidsdynamiek. De enige manier om verslaafden gedrag de das om te doen is door eerlijkheid. Eerlijk over je gedrag, over je gedachten, over je gevoelens, eerlijk in het hier en nu. Wanneer jij eerlijk wordt met jezelf heb jij geen middel nodig om jezelf goed te doen voelen.

Maar waarom lukt het ons niet om eerlijk te zijn. Dit komt omdat we onszelf veroordelen. Bepaalde gedragingen vinden we stom van ons zelf, maar de paradox is zolang jij jezelf stom vindt omdat je rookt blijf je roken.
Waarom is dat eigenlijk? Op het moment dat jij jezelf stom vind creëer jij een naar gevoel bij jezelf en van dat gevoel wil jij af. De manier als roker om van dat gevoel af te komen is je sigaret op te steken. En dan denk je; ‘morgen weer een nieuwe dag’. Zo bestaat er een kroeg in Ierland met de tekst; ‘morgen is het bier gratis’ en er verandert uiteindelijk niets.

In de eerste les kon je lezen; ‘Je zal bij ons geen enge plaatjes krijgen van slechte longen of lange verhalen hoe slecht het dan wel niet voor je is. De meeste rokers weten het al en blijkbaar heeft het niet geholpen om te stoppen, waarom dat zo is zal ik je later in de e-cursus uitleggen’.
Hierbij de uitleg, op het moment dat jij beschadigde longen ziet en er wordt bij vertelt dat het komt door het roken dan voel je een druk. Je voelt je feitelijk schuldig dat jij jezelf dit aan doet. Deze druk wil je niet voelen en dan ga je snel allerlei redenen bedenken dat longen ook op anderen manier beschadigt kunnen worden of dat je een opaatje kent van 80 die nog steeds rookt. Je probeert zo snel mogelijk bij dat zware gevoel vandaan te komen. Maar de echte ontlading van dat schuldgevoel is het moment dat jij je sigaret opsteekt. Want dan kan je zeggen: ja, ik ben schuldig, morgen weer een nieuwe dag.
Dus zolang jij jezelf stom vind dat je rookt, zal je blijven roken. Dit is een vicieuze cirkel en hier kan je uitstappen door eerlijk te worden met jezelf.

Sommige mensen zeggen; ik heb alles gelezen, ben naar cursussen gegaan en nu moet ik het toch wel weten. Als je vind dat je het moeten weten wat doe je dan eigenlijk? Je zet jezelf onder druk. Jij weet niet wat er gaat gebeuren over 5 minuten. Jij weet alleen wat je heel graag wilt.
Sommige mensen horen van de dokter dat ze door het roken nu nog maar een paar jaar te leven hebben maar dan moeten ze wel stoppen met roken. Hoe ga je om met deze druk? Eerst zal je moeten erkennen dat door het roken je lichaam nu ziek is geworden. Je gedrag heeft consequenties en dan kan je verdrietig maken maar maakt jou nog niet stom. Je bent niet stom, je bent niet schuldig, je bent in een valkuil gestapt die heel vernuftig in elkaar zit en die draagt de naam verslaving. Maar je zal je waarheid onder ogen moeten zien zolang jij niet wakker wil worden blijft je verslaving bestaan.

Opdracht 6: Ik erken …..

En de eerste stap is te erkennen dat je verslaafd bent. Schrijf gedurende aankomende week korte waarheidszinnetjes op. Maak ze feitelijk en veroordeel ze niet. Bijvoorbeeld; Ik ben verslaafd, ik ben zenuwachtig, ik weet het niet, ik voel me machteloos, ik voel me ontspannen, ik voel me gelukkig
Als je merkt dat je aan het veroordelen bent, aan het balen over jezelf  dan schrijf je op; ik veroordeel mezelf en dat veroordeel ik nu niet.

Wat je ook kan doen is het volgende: elke keer wanneer  je rookt zeg je niet; ik rook, maar ik kies nog voor de verslaving. Je zal zien hoe snel je wakker wordt.

Succes en tot volgende week.