U bevindt zich hier:

Les 5: Zorgen voor jezelf


Wanneer je deze e-cursusmail opent, dan zorg je voor jezelf. Wanneer je deze pagina leest, dan zorg je voor jezelf. Wanneer je de opdracht doet, dan zorg je voor jezelf. Wanneer jij jezelf een compliment geeft dan zorg je voor jezelf.

De meeste mensen zullen het niet zien als dat ze voor zichzelf zorgen wanneer ze het bovenstaande hebben gedaan. We zijn zo gewend om commentaar op ons zelf te geven dat op het moment dat we bezig zijn om gedrag in ons zelf te wijzigen we eigenlijk balen dat we dat gedrag ooit hebben ontwikkelt. Zolang je baalt, zet jij jezelf onderdruk, en zolang jij deze druk voelt zal jij als roker blijven roken.

Wat wij nu gaan doen is de behoeften die je verleden weken geïnventariseerd hebt en vooralsnog beantwoord met een sigaret, op een andere manier verlichten.

Belangrijk om te beseffen is dat je niet een vervanging zoekt voor de sigaret. Zolang je dat denkt zeg je ergens tegen jezelf dat je liever een sigaret wil. En dat kan wel waar voor je zijn maar wat ook waar is dat jij je behoefte serieus wilt nemen. Zie de verschillende waarheden naast elkaar.
Dus wat we nu gaan doen is actief nadenken over hoe we de verschillende behoeften op een andere manier kunnen vormgeven zodat we over 10 minuten ons er goed bij voelen, over 10 maanden en over 10 jaar.
Bijvoorbeeld; ik wil even een momentje voor mezelf, hoe creëer ik dat zonder de sigaret als excuus te gebruiken. In de training vertelde een moeder van drie kleine kinderen dat gedurende de dag zij momentjes voor zichzelf creëerde door in de tuin te gaan staan en een sigaret te roken. Voor de kinderen was duidelijk dat zij hun moeder dan even met rust moesten laten. Al brainstormend in de training vertelde iemand haar dat ze ook een kookwekker kon aanzetten op 10 minuten en dat de kinderen na 10 minuten weer tegen mamma mochten praten.
Waar het om gaat is dat je creatief gaat worden met jezelf hoe je op een andere manier je behoefte kan gaan vervullen.
Ik zelf ben, toen ik stopte met roken, weer begonnen met handwerken. Als kind heb ik dit veel gedaan en ik was er mee gestopt. Tijdens het roken realiseerde ik mij dat ik veel rookte vanuit verveling, ik vond mijn leven saai. Dus wat deed ik roken en televisie kijken. Echt voldaan voelde ik mij er niet bij. Heden ten dage kijk ik amper televisie, rook al vanaf mijn 26ste niet meer en knutsel, lees, handwerk, dans er op los. Deze ommekeer is begonnen met de vraag:’ maar wat vind ik dan leuk?’. Uiteindelijk kwam ik uit bij mijn hobby’s van mijn kindertijd en heb zelfs de puzzels van zolder gehaald. Puzzels leggen doe ik niet meer maar handwerken nog steeds. Feitelijk ben ik weer begonnen waar ik toen ooit gestopt was.

Opdracht 5:

Deze week ga je een andere invulling geven aan een behoefte dan dat je de sigaret daar voor gebruikt. Het kan ook zijn dat je ernaast nog rookt, in ieder geval ga je iets nieuws doen, het kan iets kleins zijn of iets wat je vroeger deed waarmee je op een andere manier vorm geeft aan je behoeften. Dus kijk naar je logboek en maak een lijstje van de verschillende behoeften en kijk met jezelf hoe je dat kan beantwoorden met ander gedrag. Voorbeelden; 10 minuten wandelen tijdens de lunch pauze op je werk, weer een nieuwe start maken met een oude hobby, een kruiswoordpuzzeltje in vullen, altijd een goed boek bij zodat je even kan lezen etc.

Naast deze creativiteit wil ik je aanraden om te leren ontspannen. Vanuit de trainingen weet ik dat vele mensen niet in staat zijn om ontspannen te blijven bij hun onrust. Dus koop een ontspanninigs-cd, ga weer vissen, volg een meditatie cursus, luister naar muziek, doe aan yoga of ga weer eens kijken naar voetbalwedstrijden.  Een veel voorkomende gewoonte die vele rokers hebben is hun onrust weg roken. Dus als je leert op een anderen manier met je onrust om te gaan dan heb je uiteindelijk geen sigaret nodig om jezelf weer rustig te krijgen. (herken de verslaafde praat; die sigaret maakt je niet rustig, die sigaret leidt je alleen even af van je onrust)

Succes en tot volgende week.