U bevindt zich hier:

Les 4: 10-10-10


Verleden week ben je bezig geweest om onderscheid te maken tussen je verslaafde praat en je oprechte behoeften. Voor een aantal van jullie zal het helder zijn geworden en voor anderen is het nog een wirwar van gedachten en gevoelens.
Onlangs langs ik een boek van Suzy Welch. Zij heeft een geweldig model om helder te krijgen wat je in bepaalde situatie wilt doen. Nu wil ik dit model introduceren zodat je de verschillende waarheden in jezelf kan ontdekken.

Het 10-10-10 model werkt als volgt:
Ieder 10-10-10-proces start met een vraag. Dus je hebt een dilemma, een probleem of gewoon een vraag. Belangrijk is dat je een duidelijk geformuleerde vraag hebt. 
  • Moet ik mijn baan opzeggen?
  • Moet ik een studie beginnen?
  • Moet ik naar de gym?
En dan pas je de 10-10-10 proces toe.

Wat voor een consequentie heeft het over 10 minuten,wat voor een consequentie heeft het over 10 maanden en wat voor een consequentie heeft het over 10 jaar. Je gaat dus informatie verzamelen en dit vraagt eerlijkheid van je. Nadat je dat gedaan hebt is de laatste stap de analyse. Dus alle informatie vergelijk je met de diepste waarde die voor jou belangrijk zijn en dan beantwoord je de vraag; ‘welke beslissing draagt het meest bij aan een leven dat echt van mij is?’

Hier volgt een voorbeeld: Je hebt ruzie met een collega. De collega stuurt jou een vervelend mailtje en dan…..zijn er een aantal mogelijkheden hoe te reageren.
Je kan een boze mail terugsturen, je kan ook zeggen ‘ik heb een sigaret nodig’ en je kan het ook even laten rusten. Voordat je dus een keuze maakt pas je de 10-10-10 regel toe.
Stel dat ik die boze mail stuur dan is er een grote kans dat de boel over 10 minuten escaleert, over 10 maanden hebben mijn collega en ik nog steeds een verstoorde werkrelatie en over 10 jaar werk ik hier waarschijnlijk niet meer.
Stel dat ik nu ga roken, dan voel ik mij even verlicht, heb ik mijn collega gebruikt om een sigaretje te roken (immers als hij niet zo stom had gedaan dan had ik geen trek in een sigaretje gehad) en over 10 maanden rook ik waarschijnlijk nog als ik dit soort excuses blijf maken en over 10 jaar hoop ik toch echt niet meer te roken maar dat weet ik niet zeker.
Als ik het voorval nu laat rusten dan ben ik waarschijnlijk over 10 minuten rustiger en kan ik beter nadenken hoe ik dit wil oplossen. En dan kan het zijn dat over 10 maanden mijn collega en ik een prima werkrelatie hebben omdat het nu eenmaal leren is als 2 mensen die zo verschillend zijn als wij moeten samenwerken en over 10 jaar weet ik niets meer van dit voorval.

Als je goed kijkt zijn het allen waarheden vanuit verschillend oogpunten.  Als gekwetste collega wil je terug meppen, als rookverslaafde wil jij je sigaret en als oprechte collega wil je het liefst een goede werkrelatie. Dit zijn allen waarheden en dan is de vraag welke jij het liefst wilt uitleven. Het gaat niet om oordelen, wat goed en wat fout is, het gaat er nu om de verschillen te herkennen.
Het feit is dat we in onze verslaving de verslaving goed praten en de kunst is dat je dat gaat zien zonder het te veroordelen. Wees verbaast, zie hoe creatief die verslaafde mind is. Het kan ook zijn dat je het niet goed praat maar je zelf er juist mee afstraft feitelijk net zo verslaafde praat alleen de andere kant van de mediale.

Opdracht 4:

Ga verder met het bijhouden van je logboek. En per dag ontleed je één situatie met de 10-10-10 methode. Wat was je behoefte en wat zijn jou verschillende waarheden.

In het 2de voorbeeld met de collega hierboven zie je dat de langer termijn er niet toe doet. Toch wil ik je aanraden zowel de korte, midden en lange termijn langs te lopen zodat je jezelf er aan went om daar bij stil te staan.
Nu introduceer ik dit model niet om je het besluit te laten nemen om te stoppen met roken. Hoewel die zeker ook daar op van toepassing is.

Succes en tot volgende week.