U bevindt zich hier:

Les 3: Ontdek je verslaafde praat!


We zijn nu 2 weken bezig met het wakker worden in jouw rookgewoonte. Als het goed is heb je nu meer inzicht in hoeveelheden dat je rookt, wanneer je rookt, in welke situaties je rookt en wat het met je doet. Nu weet ik dat een aantal mensen het moeilijk vinden om te kunnen benoemen hoe ze zich er onder voelen of überhaupt antwoord kunnen geven op de vraag: hoe voel jij je nu?

De roker is gewend zijn gevoelens te bedekken met roken. We voelen ons gespannen in een groep en roken een sigaret, we voelen ons uitgedaagd op ons werk en roken een sigaret, we vervelen ons bij de bushalte en roken een sigaret, we hebben eindelijk de kinderen op bed en roken een sigaret.

De behoeften die je hebt; ik wil me zeker voelen, ik wil me ontspannen, ik wil me vermaken en ik wil even een moment voor mezelf die zijn helemaal oké. Als roker denk je dat je deze behoeften kan vervullen door te roken.

Tussen de behoeften en de actie ‘het roken van een sigaret’ zit de verslaafde praat. Dit zijn alle argumenten, redenen, gedachten die jij hebt waarmee je het roken goed praat. Met deze verslaafde praat houdt jij jezelf voor de gek. Ik zeg niet dat je stom bent wanneer jij jezelf argumenten geeft om het roken goed te praten. Ik wil je juist laten zien dat dit de verslaving is en daarvoor is het nodig dat jij gaat zien dat je verslaafde praat hebt.

Hoe praat jij het goed dat jij rookt? 
Voordat je kan zien dat je verslaafde praat hebt wil ik je waarschuwen voor het volgende; Op het moment dat je gaat zien dat je jezelf voor de gek houdt gaan de meeste mensen zichzelf stom vinden. Maar ik wil je het volgende vertellen; zolang je nog verslaafd bent kan je beter je sigaret roken. Pas op het moment dat jij je besluit neemt dan ga je stoppen met je verslaving, met het roken. Nu zijn we bezig om te kijken hoe deze rookgewoonte, deze verslavingsdynamiek werkt.
Is het stom dat jij ooit begonnen bent met roken? Is het stom dat jij bezig bent om uit je verslaving te stappen? In mijn ogen ben je ooit in de valkuil gestapt die roken heet en jij wist niet waar je aan begon ook al hadden mensen je gewaarschuwd. Ik vind je moedig dat je bereid bent om te kijken naar je rookgedrag en te onderzoeken hoe de verslaving zichzelf in stand houdt. En als jij ook zo naar jezelf kan kijken dan geef je jezelf alle ruimte om uit deze verslavingsdynamiek te stappen.

Opdracht 3:

Ga verder met het bijhouden van je logboek. En per dag ontleed je 1 situatie. Wat was je behoefte, wat waren je gevoelens en welke gedachten had je erbij waardoor je ging roken. Het belangrijkste is dat je gaat zien dat er een verschil is in je behoefte en de gedachten die je hebt om te gaan roken.

Nu weet ik dat een aantal mensen er helemaal niet bij stil staan en roken zonder er bij na te denken. WAKKER WORDEN!!  Je zal jezelf moeten gaan confronteren. Zolang je niet nadenkt blijf je roken. Confronteer je zelf met vragen; “waarom rook ik, vind ik deze wel lekker en ook al zijn alle 30 lekker, ik rook er toch een aantal vrij onbewust, in welke situatie is dat eigenlijk. Ja, inderdaad ik rook steeds wanneer ik alleen thuis ben, ja, eigenlijk voel ik me helemaal niet lekker wanneer ik alleen thuis ben”.

Mijn excuses als ik het wat bout neerzet, maar ik ken de verslaafde mind. Ik kan jou niet wakker maken dat zal je echt zelf moeten doen, ik kan je alleen een handleiding geven die voor mij heeft gewerkt.

Succes en tot volgende week.