U bevindt zich hier:

Les 2: Wat voel ik er bij?


Als het goed is heb je nu een week lang een logboek bij gehouden over je rookgedrag. Misschien heb je dit 7 dagen lang bijgehouden, misschien maar 3 dagen. Allebei de manieren zijn helemaal prima. Je bent in ieder geval begonnen met wakker worden.

Wat gebeurt er eigenlijk wanneer we het zwart op wit papier zetten of dat we het zien staan in ons computer scherm? ……… Je kijkt naar jouw waarheid! Je kan er niet meer om heen. Dit zijn de aantallen die jij rookt. Dit zijn de momenten dat jij rookt.
Nu denken sommige mensen dat zij de enige zijn met deze hoeveelheden en deze momenten. Dus graag wil ik het volgende me je delen; De mensen die naar mijn trainingen komen zijn van alle leeftijden; de jongste was ooit 14 en de oudste 73. Wat betreft opleidingen en beroepen; zit de schoonmaker naast een directeur, een yup naast een hippie, een vrouw naast een man, een roodharige naast een blonde etc. In al die jaren heb ik geen trend kunnen ontdekken.

Nu dan de aantallen die ik gehoord heb. Er zijn mensen die roken 3 tot 5 sigaretten per dag tot  3 pakjes op één dag. In een pakje gaan er 20, 25 of 30 dus minimaal 60 dan wel 90 sigaretten. Sommige van  jullie zijn jaloers op mensen die er maar 3 roken maar ook zij zitten bij ons in de training en voelen zich verslaafd met andere woorden ze moeten die sigaretten roken.
Mensen roken in allerlei soorten situaties. Mensen roken bijvoorbeeld alleen wanneer anderen roken, of juist wanneer anderen het niet zien. Er wordt gerookt onder de afzuigkap, gewoon in huis, stiekem in de schuur of op het werk op de toiletten. Of mensen roken juist provocerend omdat het nergens meer mag. Je sigaret al aansteken in de kantoortuin voordat je naar buiten loopt. Met een rokende sigaret ergens binnen lopen. Iemand vertelde ooit dat ze betrapt was in het vliegtuig op het toilet. En ik ken iemand die rookte onder de douche.

Opdracht 2:

Deze week ga je verder met het bijhouden van je logboek en observeer je in wat voor een soort situatie jij rookt en hoe jij je daarbij voelt.

Je hebt bij gehouden wanneer je rookt. Als je daar eens naar kijkt dan zijn dat bepaalde soorten situaties. Ik bedoel hiermee: was je ontspannen of gespannen in die situatie, waren het momenten van gezellig met anderen samen zijn of even een momentje voor jezelf. Misschien had je ook situaties van stress waarin je rookte of van onzekerheid. Of juist momenten van verveling. Kijk deze week voor jezelf in wat voor een soort situatie jij rookt.

Overigens kan je dus meerdere situaties hebben maar door ze te onderscheiden maak je je zelf wakkerder. Soms zeggen mensen; Ja, ik rook altijd. En dan nog wil ik je vragen om te kijken en te noteren voor jezelf wanneer en in welke situaties jij rookt en hoe jij je er bij voelt. Dus naast de soort situatie noteer je voor jezelf hoe jij je daarbij voelt.

Voelde je goed, gelukkig, lekker aan het genieten, of boos, gefrustreerd, geïrriteerd of juist verdrietig, onzeker, verlegen of was het meer verveelt, schuldig, angstig etc. Alle gevoelens zijn helemaal oké en mogen er zijn. Nu gaat het erom dat je ziet wat het met je doet, hoe klein die gevoelens ook zijn of hoe kort ze ook voor je duurde. Noteer ze.

Dus de vraag is: In wat voor een soort situatie rook ik en hoe voel ik mij daarbij? Het kan zijn dat je gedurende de dag aantekeningen wil maken en dat is prima. In ieder geval maak één moment per dag vrij en kijk terug naar je laatste 24 uur hoeveel en wanneer je rookte, in wat voor een situatie rookte je en hoe je je daar bij voelde.

Succes en tot volgende week.