U bevindt zich hier:

Les 1: Wakker worden in je rookgewoonte!


Welkom bij de e-cursus ‘Wakker worden in je rookgewoonte!’  Deze cursus gaat jou helpen om wakker te worden in jouw rookgewoonte. Zolang je er niet over nadenkt, zolang je er niet bij stil gaat staan zal je blijven roken. Om te stoppen met roken is het nodig dat je inziet dat je in een rookgewoonte bent gestapt.
De aankomende 6 weken ontvang je van ons een mail waarin er uitleg en opdrachten worden gegeven. Gemiddeld zal de informatie op één A4tje passen.

Voordat we beginnen wil ik mezelf introduceren. Mijn naam is Ilja Rexwinkel en ik heb gerookt. Ik rookte altijd drum en ongeveer 20 tot 25 shagjes per dag. Op mijn 16de ben ik begonnen met roken en op mijn 26ste gestopt. Ook heb ik een aantal pogingen in mijn leven gedaan om te stoppen en de laatste keer toen ik mijn besluit nam deed ik dat met informatie over hoe de verslaving in elkaar zat en dat is tot op vandaag succesvol gebleken. In 2003 heb ik De Opluchting methode van Jan Geurtz overgenomen en sinds die tijd heb ik meer dan duizend mensen begeleid om te stoppen met roken.  Op de site www.stoppenmetroken.com vind je verschillende manieren om informatie tot je te krijgen over dit onderwerp. Nu heb je gekozen voor de e-cursus.

Enkele waarschuwingen vooraf met betrekking tot de e-cursus:
Je zal bij ons geen enge plaatjes krijgen van slechte longen of lange verhalen hoe slecht het wel niet voor je is. De meeste rokers weten het al en blijkbaar heeft het niet geholpen om te stoppen, waarom dat zo is zal ik je later in de e-cursus uitleggen.
En om je de waarheid te vertellen; het maakt mij niet uit of je rokend door het leven wil gaan of als een niet-roker. Als jij wilt roken dan zeg ik; “het is jouw leven, ga je gang”. Ik zelf heb het als een enorme bevrijding ervaren dat ik uit de rookverslaving ben gestapt en als je daar in geïnteresseerd bent dan wil ik je van harte uitnodigen om alle informatie tot je te nemen

De e-cursus is bedoeld als voorbereiding. Het is niet opgezet om je naar het besluit te brengen. Dit geldt wel voor de video-training en de opentraining.  Deze e-cursus is opgezet om je wakker te maken in je rookverslaving. Het kan zijn dat je zo wakker wordt dat je je besluit wilt nemen, prima. Mijn opzet nu is om de verschillende fasen uit elkaar te halen. Eerst wakker worden in verslavingsdynamiek en vervolgens informatie verzamelen zodat je effectief kan stoppen.
De videotraining kun je via onze site boeken (nu van 99,- voor 69,-). De eerstvolgende open training (249,- incl. lunch) is zaterdag 28 mei in Amsterdam.


De e-cursus is met name opgezet voor de groep mensen die een aanloop periode willen hebben voordat ze stoppen. Niet iedereen heeft deze voorbereiding nodig. Vele mensen plannen een dag, doen de video training of open training en stoppen met roken. Voor een aantal is het alleen nodig om de theorie te begrijpen van de verslaving, voor anderen is het belangrijke om ook de emotionele koppelingen te zien en te doorleven.
Mijn suggestie aan je is: haal er uit wat voor jou werkt, zijn er dingen bij die je niet aanspreken laat ze dan liggen en gebruik de dingen die je aanspreken.

De e-cursus zelf gaat jou niet doen stoppen. Er zit geen hersenspoeling in waardoor je in ene stopt. Stoppen met roken is iets dat jij zelf mag doen. Wat wel kan gebeuren is dat je steeds wakkerder wordt in je verslaving doordat je er meer bij stil staat, door dat je de oefeningen doet, doordat je begint te begrijpen hoe die verslaving in elkaar zit. Het feit dat wij niet rokend geboren zijn houdt in dat het aangeleerd gedrag is en dus kan je het ook afleren. Nu weet ik dat sommige van jullie nu denken: ‘ja, maar mijn moeder rookte toen ze zwanger was van mij.’ Dit noem ik 'de verslaafde praat'. Verderop in de e-cursus kom ik hier nog op terug.

Ik heb gekozen om je in de je-vorm aan te spreken. Als trainer ben ik gewend om met mensen zeer persoonlijk te werken vandaar dat de je-vorm meer bij mijn stijl past.

Opdracht 1:

Laten we beginnen. Wat je nodig hebt voor de aankomende 6 weken en voor de volgende oefening is notitiemateriaal. Dit kan een schrift en pen zijn of je computer. Dagelijks ga je voor jezelf notities maken.

Om wakker te worden in je rookgewoonte wil ik dat je jezelf gaat observeren.
Hoe doe je dat? Maak elke dag een moment vrij voor jezelf en loop dan de dag langs. Als je het 's ochtends doet loop je de dag van gisteren langs. Neem je een moment in de avond dan loop je de ochtend en de middag van dezelfde dag langs.

En noteer voor jezelf het volgende:
  • Wanneer rook ik?
  • En hoeveel rook ik?
Schrijf geen oordelen op dat je het stom vindt dat je zoveel rookt of dat je het eigenlijk ontzettend lekker vindt. Dit komt later.

Nu beginnen we met de feiten.
  • Hoeveel rook je en wanneer?
  • Je maakt dus een soort logboek over je rookgedrag.
Immers als je niet weet hoeveel en wanneer je rookt hoe kan je dan wakker worden?!

Succes en tot volgende week.